Algemeen

Voeding als medicijn?

Door Gilsing lokale media

Geschreven door Monique Koopman – diëtiste van praktijk Dieet en kook

Gelukkig bestaan er steeds betere en steeds meer medicijnen tegen alledaagse, maar tegelijk ook levensbedreigende ziektes. Goede voorbeelden zijn hoge bloeddruk, diabetes en verhoogd cholesterol. En zo kan het gebeuren dat er steeds meer potjes in het medicijnkastje komen te staan. Medicijnen die doen wat ze moeten doen, maar die ook regelmatig vervelende bijwerkingen hebben. We realiseren ons te weinig dat voeding een grote invloed heeft op de genoemde ziektes.

 

Het is eigenlijk heel raar dat we eerst een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en wellicht diabetes aanjakkeren door een verkeerd voedingspatroon om de gevolgen vervolgens weer met medicijnen te bestrijden. Steeds vaker krijg ik mensen in de praktijk, die aangeven dat ze minder medicijnen willen en met voeding aan de slag willen voor een betere gezondheid.

 

Laten we verhoogd cholesterol als voorbeeld nemen. Allereerst onderzoek ik in een uitgebreid vraaggesprek waar het probleem vandaan komt. Bevat de voeding teveel verzadigd vet of juist te weinig onverzadigd vet of teveel suikers die omgezet worden in vet. Nadat het probleem helder is meten we het gewicht , de vet- en spiermassa. Vervolgens bespreken we welke producten juist cholesterolverlagend werken, zodat het voedingspatroon aangepast kan worden.

 

De vetmassa wordt bij elke controle gemeten om na te gaan of die voldoende gedaald is. En om een blijvend resultaat te krijgen wordt tijdens vervolgconsulten de leefstijl uitgebreid besproken en waar nodig verbeterd. Denk hierbij aan roken, ontspannen, slapen, bewegen. Het uiteindelijke resultaat is vaak dat de arts de dosering van de medicijnen omlaag brengt, terwijl de client zich fitter voelt dan voorheen.

www.dieetenkook.nl

 

 

 

|Doorsturen

Agenda


>>> Klik hier voor de complete Agenda.




Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

Laatste reacties