Algemeen

Excursie langs de Middelsgraag


Op zaterdag 29 september organiseert Natuur Historische Vereniging Pepijnsland een excursie langs de Middelsgraaf, met als gids Harry van Buggenum van Waterschap Limburg.

Tijdens de excursie staan flora en fauna van het beekdal en de aangrenzende gebieden van de in 2016 natuurvriendelijk heringerichte Middelsgraaf centraal.
De voorheen gekanaliseerde beek slingert nu door een aantrekkelijk landschap vanaf de
Duits-Nederlandse grens bij Schalbruch via Susteren-Heide en de Doort in de richting van
de A2 nabij Ophoven.
Hier komt de beek uit in de Geleenbeek.
In 2017 kiemden op de toen nog kale bodems de eerste kruiden en houtige gewassen uit de aanwezige zaadbank of uit zaden die bijvoorbeeld via de wind het gebied hebben
kunnen bereiken.
In 2018 gaat de ontwikkeling van de vegetatie gestaag door en we zullen ons ook in de komende jaren kunnen verbazen over de veerkracht van de natuur.
In het water zullen zich veel soorten kunnen uitbreiden, waardoor ook hier de
natuurwaarden toenemen. Denk daarbij aan libellen, waterkevers en beekvisjes.

Zoals iedereen heeft kunnen ondervinden heeft de extreem droge en warme zomer van 2018 een grote negatieve invloed gehad op veel beken en vennen in Limburg.
Ook de benedenloop van Middelsgraaf is volledig droog gevallen. Wat dat voor de ontwikkeling van het waterleven in de toekomst zou kunnen betekenen zal worden onderzocht.
De natuur in de rest van het beekdal van de Middelsgraaf is echter wel tot verdere ontwikkeling gekomen. Misschien levert dat nog verrassingen op.

Denk aan goed schoeisel!

za 29 september 2018 aanvang 9.30 u
Gids Harry van Buggenum
Startplaats: Observatiepost Doort.
|Doorsturen

Agenda


>>> Klik hier voor de complete Agenda.
Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

Laatste reacties