Ondernemend

Een kind hoeft niets te kort te komen.

Door Miranda Brugman

Ik denk niet dat een kind met een weekbedrag van 50 euro tot 80 euro iets tekort hoeft te komen. Al denken klanten vaak van wel. Aandacht en op de kleine manieren kinderen wat extra’s geven, kan ook heel veel waard zijn. Samen een cake bakken in plaats van een cake kopen bijvoorbeeld. Is goedkoper en je doet het nog gezellig samen ook.

Kinderen hebben in wezen liever aandacht dan geld. Maar het is waar, bijna alles kost geld. En dan probeer ik de ouders op een positieve manier bij te staan om ervoor te zorgen dat de kinderen niets tekort komen.

Wortelen
Ik ga bijvoorbeeld met ouders mee naar de winkel. En ik geef ze tips mee hoe ze voor weinig geld toch een gezonde maaltijd kunnen maken. Koop groot in. Koop die 10 kilo wortelen en aardappelen. Dan eet je misschien wel de hele week hetzelfde, maar dan eet je wel gezond en goedkoop. Koop katoenen luiers en geen wegwerp. Vinden ouders niet altijd leuk om te horen, maar het scheelt gewoon geld.

Met ouders stel ik een budgetplan op. Dat doe ik bij ze thuis. En als er kinderen zijn, denken die ook mee. Wat vinden zij belangrijk? Een feestje? Een cadeautje? Ik kan de ouders niet meer geld geven dan dat er is. Maar ik kan ze wel helpen met sparen. Dat moeten ze dan van hun leefgeld doen en dus op iets anders bezuinigen. Aanvullend kan ik naar de gemeente stappen als ze een potje hebben om een kinderfeestje te organiseren.

Sociale kaart
Plannen is voor ouders die constant onder druk staan moeilijk. Datzelfde geldt voor het vinden van de juiste potjes bij diverse instanties. Er zijn heel veel voorzieningen waar mensen terecht kunnen, maar als je onder spanning staat, vind je ze niet. Het zou overigens heel goed zijn als er per gemeente een sociale kaart wordt gemaakt waar meteen te zien is, waar mensen in armoede terecht kunnen. In sommige gemeentes is dit al ingevoerd, in mijn ogen een groot succes en een goede stap richting burgers te ondersteunen in zelfredzaamheid.

Het is soms een dilemma. Het kind wordt als het ware gestraft omdat de ouders geen geld hebben. Ik, als bewindvoerder, kan geen geld vrijmaken dat er niet is. Maar tips geef ik wel. Ga naar de speeltuin, ga lekker wandelen. Gezond leven kan ook met minder geld. Ik stel menu’s samen die ik een tijdje heb gedeeld via de sociale media en dat zet ik nu voort bij mijn klanten.

Boterham
De meeste kinderen snappen heel goed wat dingen kosten. Ze horen immers vaak genoeg dat er geen geld is. En als je ze uitlegt dat het belangrijk is dat het dak boven hun hoofd, die boterham en de verwarming betaald moeten worden snappen ze dat ook. Maar je ziet ook ouders die echt last hebben van schuldgevoelens naar hun kinderen toe. Die dan zichzelf tekort doen en alles aan de kinderen geven. Die zelf niet eten bijvoorbeeld.

Kinderen hebben last van armoede. Dat zie ik ook. Maar ze willen vooral een dak boven hun hoofd en eten in hun buik. Soms kom je kinderen tegen die zich terugtrekken. Die niet willen worden uitgenodigd op een feestje omdat ze geen nee willen zeggen. Ik vind dat er ook een verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. Ik kan geen geld toveren dat er niet is. En het is soms ook moeilijk om hard te zijn. Maar ik kan wel andere hulp inschakelen. En dat zou iedereen moeten doen die een kind ziet in armoede.”

 

|Doorsturen

Agenda>>> Klik hier voor de complete Agenda.Waar besteed jij het vakantiegeld aan dit jaar?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Aanbiedingen!

Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  Lenovo Thinkcentre Edge i5 3470S CPU 2.9 GHz

  Lenovo Thinkcentre Edge i5 3470S CPU 2.9 GHz Geforce GT 610 1024 MB DVI, VGA, HDMI out 8 GB Ram HD 500 + 2000 MB DVD/RW Cardreader Windows 10 Pro + Office 2016 geinstalleerd. Lees meer
 • Headline 1

  zeven (7) hele mooie ingelijste foto's van WENEN.

  Zeven (7) hele mooie foto's van Wenen met Passe-Partout.Zeven hele mooie foto's genomen in de stad Wenen. Zijn goed ingelijst met passe-parout. Foto's zijn van hoge kwaliteit. De maten zijn: 2 van lijst 57x77 en foto 40x60 cm. 3 van lijst 46x61 en foto 30x46 cm.2 van lijst 77x57 en foto 60x40 cm. Worden alleen samen verkocht. Lees meer
 • Headline 1

  Houten kasteel

  Leuk houten kasteel om ergens neer te zetten met 12 houten figuren. Lees meer
 • Headline 1

  Vest maat 176

  Stoer jongensvest met capuchon en zakken. Kleur rood. Maat 176. Merk One by One. Kan ook voor meisje. Prijs is excl eventuele verzendkosten. Lees meer
 • Headline 1

  Wijnrek voor 150 flessen

  Wijnrek voor 150 flessen Volledig geklonken rek van staaldraad voor 150 flessen. Uitgevoerd zodat de opbergruimte maximaal benut wordt. Behandeld tegen roest. (heeft 2 roestplekken bij de muurbevestiging.) Eenvoudige montage. Zeer geschikt voor een systematische kelderindeling. Maten:159 cm.Breedte: 102 cm.Dikte: 26 cm. Inklapbaar voor transport. Nieuwprijs was €125,00 Lees meer

Laatste reacties